top of page

För mer information om Akitan --> kontakta oss gärna eller kika in på Akita Inu Sällskapets hemsida: http://www.akita.nu/

Historik

Dagens akita är resultatet av ett stort restaureringsarbete som japanerna har lagt ned på rasen de senaste årtiondena. Typ, färg och temperament har renodlats tillbaka till den ursprungliga japanska jakthunden som funnits i hundratals år i norra Japan. Den japanska akitan skiljer sig idag avsevärt från efterkrigstidens variant genom en lättare och torrare kropp, röd, vit, tigrerad eller sesamfärgad päls och ett starkt orientaliskt utseende.

Användningsområde

I dag används rasen mest till sällskap och är en populär utställningshund. Den älskar att använda näsan och tar både markspår och luftspår. En akita trivs lika bra med att arbeta som att ta det lugnt en morgon. Olika aktiveringar som till exempel spår, sök, promenader med klövjeväska, agility och lydnadsträning är aktiviteter den gärna deltar i. Bra på mycket, men ingen utpräglad specialist på något. Otroligt intelligent och gör sällan något utan att först tänka igenom nästa steg. Njuter av att vara med sin flock.

Hälsa

Akita betraktas ofta som en sund ras, vilket bekräftas av försäkringsbolagens statistik. En del individer har visat sig vara känsliga för sänkningar eller överreaktioner av immunförsvaret. Det behöver i sig inte besvära hunden, men störs immunförsvaret kan det utlösa sjukdomar vars symptom är någon form av hud- eller ögonproblem (ex SA och VKH, mer om detta finns att läsa på AIS hemsida-se länk högst upp på denna sida till vänster). Enstaka fall av höftledsdysplasi (HD) och katarakt (ögonsjukdom) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Akitan har utpräglade ledaregenskaper och kräver en del hundkunskap och tålamod. Den är en tyst, lugn, oberörd och värdig hund men kan trots detta snabbt växla från vila till aktivitet, för att lika snabbt koppla om till vila igen. Akita är lojal och tillgiven sin familj och skyddar denna till varje pris. Den tycker inte om att vara socialt isolerad från sin familj utan vill helst vara i händelsernas centrum och flyttar sig gärna för att kunna hålla ögonen på sin ägare. Den är en stolt och värdig hund med stark integritet.

Storlek och utseende

Akita ska vara storväxt, kraftigt byggd, välbalanserad med mycket massa. Könsprägeln ska vara tydligt framträdande. Rasen ska vara mycket ståtlig, med anspråkslös värdighet och robust kroppsbyggnad. Rörelserna ska vara spänstiga och kraftfulla. Godkända färger är röd fawn, sesam (röd fawn med svarta hårspetsar), brindle (tigrerad) eller vit. Nämnda färger utom vit ska ha "urajiro", det vill säga vitaktig päls på nos, bröst och mage, på svansens undersida och på benens insidor. Mankhöjd för hanar är 67 cm och tikar 61 cm (+/- 3cm).

Pälsvård

Pälsstrukturen ska vara grova, raka täckhår, och mjuk tät underull. Pälsen på manken, baksidan av låren och svansen är längre än på resten av kroppen. Normalt fäller den det mesta av sin underull två gånger om året, vissa gånger även täckhåren. Vid fällning av underullen behövs ordentlig urkamning, i övrigt kräver den ingen speciell pälsvård.

Övrigt

Även om rasen är självsäker, ambitiös och hård bör den inte fostras med omild hand. Den vill följa sin ägare och är uppmärksam på ägarens signaler. Den kräver en pålitlig ägare som ger tydliga direktiv. Brysk behandling ökar mer än minskar oönskat beteende hos hunden när den mister förtroendet för sin förare. En ägare som förlorar behärskningen avslöjar sin osäkerhet och kan framkalla mer dominans hos hunden, som då kan anse sig bättre lämpad till flockledare. Trygghet, konsekvens och positiv inlärning ger bäst resultat- en fast men kärleksfull hand. 

 

 Källa: https://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/akita/

bottom of page